Czechy i Słowacja to nie tylko dobre piwo. Tuż za granicą można znaleźć mocne alkohole, które rzadko trafiają do polskich sklepów. Część z nich to lokalne klasyki, inne to ciekawostki warte spróbowania – o ile wiesz, czego szukać. Na półkach stoją trunki robione według tradycyjnych receptur, ale obok nich trafiają się też masowe wynalazki, które z dobrym destylatem mają niewiele wspólnego. Po które z trunków warto sięgnąć podczas wycieczki do naszych sąsiadów?
[Więcej]Alkohole agenta 007 - Bond raczył się nie tylko martini
Nie sposób wyobrazić sobie Jamesa Bonda bez eleganckiego garnituru, błyszczącego Astona Martina i… drinka w dłoni. Przez ponad sześć dekad filmowy Agent Jej Królewskiej Mości wypił więcej niż jeden toast, ale warto przyjrzeć się temu co i dlaczego pije. Bo choć cały świat zna jego słynne zamówienie – „wstrząśnięte, nie mieszane” – to w ostatnich latach coraz częściej zamiast martini w jego szklance pojawia się coś mocniejszego i bardziej dymnego: whisky. Ale to oczywiście nie wszystko.
[Więcej]Czy whisky może opowiedzieć historię? Storytelling w świecie mocnych alkoholi ma się bardzo dobrze
Nie wszystkie whisky smakują tak samo. Ale niektóre „opowiadają” więcej niż inne — i nie zawsze chodzi tutaj o sam smak. Marki coraz częściej konkurują nie tylko jakością destylatu, ale też historią, która ma za tym trunkiem stać. Czy te opowieści to prawda, marketingowa fikcja, a może coś pomiędzy? Sprawdzamy.
[Więcej]Kobiety w świecie mocnych alkoholi - jak zmieniają branżę?
Trudno nie zgodzić się z tym, że przemysł alkoholowy przez wiele lat był postrzegany jako domena mężczyzn - zarówno jeśli chodzi o produkcję, ocenę, jak i promocję trunków. Jednak obecnie coraz więcej kobiet przebija się w tym świecie, nie tylko jako destylatorki i sommelierki, ale także jako wpływowe blogerki. Ich pasja, wiedza i świeże spojrzenie mają realny wpływ na rozwój branży, a przy okazji walczą ze stereotypami.
[Więcej]Alkoholowe niedopowiedzenia – czego nie dowiesz się z etykiety?
Etykieta butelki potrafi obiecać wszystko - wielowiekową tradycję, wodę z górskiego źródła, ręczne rzemiosło i wyjątkowy smak. Ale im częściej sięgamy po dobre alkohole – whisky, rum, gin, mezcal – tym bardziej okazuje się, że to, co najważniejsze, często nie jest powiedziane wprost. To właśnie te przemilczenia – dotyczące dodatków, technik produkcji, czy sprytnych chwytów marketingowych – potrafią mieć realny wpływ na jakość i odbiór trunku. Jak to wygląda w praktyce?
[Więcej]Alkohol jako inwestycja - jak wygląda rynek kolekcjonerskich trunków?
Inwestowanie w alkohol? Jeszcze kilkanaście lat temu brzmiałoby to jak fanaberia kolekcjonera. Dziś to coraz częściej ciekawa alternatywa dla lokat, złota czy nawet kryptowalut. Limitowane edycje whisky, rzadkie butelki koniaku czy stare roczniki rumu osiągają zawrotne ceny na aukcjach i przyciągają uwagę inwestorów z całego świata. Czy rzeczywiście alkohol może być lokatą kapitału?
[Więcej]Ależ to ma moc - najmocniejsze alkohole na świecie
Klasyczna wódka ma moc 40%, a whisky od 40 do nawet 70%. Są jednak alkohole znacznie mocniejsze i to nie tylko o spirytusie mowa. Oto krótki przegląd trunków, od których naprawdę może zakręcić się w głowie.
[Więcej]Dziwne alkohole z całego świata - to na pewno Cię zaskoczy!
Whisky, gin czy rum - tych alkoholi nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Jednak na świecie pije się o wiele więcej rodzajów trunków - niektóre naprawdę potrafią zaskoczyć. Są takie, które wydają się intrygujące i warte spróbowania oraz takie, z którymi większość osób nie chciałoby mieć nic do czynienia.
[Więcej]Popularne mity na temat whisky
Na temat whisky krąży cały czas sporo mitów, z którymi warto się raz na zawsze rozprawić. Oto kilka, moim zdaniem, najciekawszych z nich.
[Więcej]W jakich beczkach starzona może być whisky?
Celem starzenia alkoholu jest nadanie mu ciekawszego smaku i aromatu, które pochodzą z drewna beczki. Początkowo jest on zwykle bezbarwny i pozbawiony wyraźnych nut smakowych. Dopiero z czasem, podczas pobytu w beczce, nabiera on głębokiego koloru i smaku. Dojrzewanie to kluczowy element produkcji whisky i nie tylko, bo dotyczy to często również innych trunków.
[Więcej]