Jack Daniel’s - tej whisky chyba nikomu nie trzeba przedstawiać


Historia whisky Jack Danie’ls sięga roku 1866. Wtedy to Jasper Newton Daniel zwany przez wszystkich Jackiem wynalazł w swojej gorzelni nową formułę. Tak w miejscowości Lynchburg powstała najstarsza w Ameryce Północnej destylarnia. Tamtejsza whisky powstaje w bardzo ciekawy sposób. Otóż alkohol jest filtrowany przez trzymetrową warstwę węgla drzewnego, który uzyskiwany jest na skutek spalania klonu. Tak wygląda produkcja tzw. Tennessee whiskey.

Kim był Jack Daniel?

Jack, a tak naprawdę Jasper Newton Daniel urodził się w roku 1846 w miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee jako najmłodsze, dziesiąte dziecko Calawaya i Lucindy Daniel. Pochodził z rodziny, która miała szkockie i irlandzkie korzenie. Matka niestety zmarła wkrótce po narodzinach syna, a ten nie dogadywał się zbyt dobrze z macochą. Dlatego w wieku zaledwie 6 lat uciekł z domu.
Wkrótce chłopiec zaczął pomagać pastorowi i przedsiębiorcy - o nazwisku Dan Call. Ten miał własną gorzelnię, w której Jack (bo tak go zwano) zaczął doskonalić swoje umiejętności. Praca przy produkcji alkoholu stała się jego pasją.
Pastor z czasem został zmuszony do wyboru między posługą w kościele a prowadzeniem destylarni. Wybrał to pierwsze, a interes przekazał nastoletniemu Jackowi. Ten szybko zyskał uznanie na rynku, nie tylko lokalnym.

Problemy, którym trzeba było stawić czoła

W Stanach Zjednoczonych już w roku 1877 zaczęto wprowadzać w życie przepisy ograniczające produkcję alkoholu. Wielu producentów zeszło wtedy do podziemia, aby nie płacić wysokich podatków. Inaczej uczynił jednak Jack Daniel. Z perspektywy czasu się to opłaciło.
Ciekawa, ale i smutna jest jego historia śmierci. Pewnego dnia, nie mogąc sobie przypomnieć kombinacji do sejfu, Jack kopnął w niego z całej siły. Złamał tym samym jeden z palców u stopy. Skończyło się to zakażeniem, a potem amputacją całej nogi. Daniel zmarł w roku 1911 - oficjalnie na skutek zakażenia krwi. Interes przejęli jego bratankowie - Lem i Reagor Motlow.
Nastały trudne czasy dla producentów alkoholu - w Stanach Zjednoczonych aż do roku 1938 obowiązywała prohibicja. Co ciekawe, sam Motlow był senatorem i walczył o jej zniesienie. To udało się niestety dopiero po wielu latach. Obecnie właścicielem marki Jack Daniel’s jest firma Brown-Forman.

butelka jack daniel’s obok kolekcji znaczków pocztowych

Czym cechuje się whisky Jack Daniel’s?

Jack Daniel’s to Tennessee whisky, a nie bourbon. W czasie jego produkcji wykorzystuje się proces Lincoln County. To wyjątkowa metoda, która obejmuje filtrację alkoholu poprzez węgiel drzewny. Wcześniej oczywiście ma miejsce destylacja. Potem spirytus przesiąka powoli przez 10 stóp węgla drzewnego, który usuwa zanieczyszczenia i nadaje trunkowi delikatny smak.
W kolejnym etapie whisky dojrzewa w nowych, wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu. Zyskuje wówczas nuty karmelowe i waniliowe. Na koniec trunek dojrzewa przez minimum 4 lata.

Jack Daniel’s nie jedno ma imię

Jack Daniel’s to dzisiaj szeroka gama produktów. Podstawa to oczywiście JAck Daniel’s Old No. 7. Sporą popularnością cieszy się też Jack Daniel’s Single Barrel. Jest to whisky z jednej beczki. Wiele osób zna też Gentelmen Jacka. Cechą tego trunku jest dwukrotny proces filtrowania przez węgiel drzewny. Dlatego ma on smak wyjątkowo gładki.
Jack Daniel’s od pewnego czasu to również produkty smakowe. Przykładem jest Jack Daniel’s Tennessee Honey będący mieszanką Old No. 7 i likieru miodowego. Inna propozycja to Jack Daniel’s Tennessee Fire łącząca whisky z pikantnym likierem cynamonowym.
Poza tym marka od czasu do czasu oferuje edycje specjalne np. Single Barrel Select.

klasyczna butelka jack daniel’s, rozpoznawalna na całym świecie

Ciekawostki o marce Jack Daniel’s

Historia marki Jack Daniel’s jest bardzo długa. Dlatego nie brakuje ciekawostek na jej temat. Oto kilka z nich:

  1. Autorem słynnej receptury jest niewolnik Nearis Green - aż do roku 2016 wszyscy uważali, że młodemu Jackowi Danielowi przekazał ją Dan Call.
  2. Jack Daniel’s to nie bourbon, ale Tennessee whiskey - alkohol jest przed leżakowaniem przez kilka dni filtrowany przez węgiel drzewny z klonu, stąd nie można go nazwać bourbonem. Nazwa Tennessee whisky funkcjonuje od roku 1941.
  3. W destylarni było jak dotąd siedmiu mistrzów gorzelniczych - mimo długiej historii Jack Daniel’s miał tylko siedmiu mistrzów gorzelniczych. Pierwszym był oczywiście sam Jack Daniel. Od roku 2008 funkcję tę pełni Jeff Arnett.
  4. Symbolika numeru 7 na butelkach Jacka Daniel’sa jest nieznana - niektórzy są zdania, że to nawiązanie do siedmiu kochanek Jacka Daniela. Inni z kolei mówią, że przewoził on swoje butelki pociągiem numer 7 i stąd ta cyfra na butelkach whisky. Jak było naprawdę, pewnie nigdy się nie dowiemy.
  5. Whisky Jack Daniel’s spopularyzował Frank Sinatra - piosenkarz kochał ten trunek i został nawet z nim pochowany! Firma wypuściła zresztą na jego cześć limitowaną serię whisky.
  6. Whisky Jack Daniel’s nie może być sprzedawana w stanie, w którym jest produkowana - ciekawostką jest także fakt, że miasteczko Lynchburg nadal objęte jest prohibicją!
  7. Początkowo whisky Jack Daniel’s Old No 7 miała nosić nazwę “Belle of Lincoln” - na cześć przyrodniej siostry Jacka. Finalnie tak się jednak nie stało.
jack daniel’s honey w dłoni, gotowy do degustacji

Jack Daniel’s to whisky często traktowana przez koneserów whisky z przymrużeniem oka - niepotrzebnie. Ma w swoim portfolio naprawdę przyzwoite trunki, które są idealne do rozpoczęcia przygody z mocny alkoholami.

whisky  usa 

Zobacz też