Włoska grappa - dolce vita w najlepszym wydaniu!

Grappa to alkohol, który poznaliśmy bliżej w czasie podróży do Włoch. Mój mąż pokochał go w zasadzie od razu. Teraz nie wyobraża sobie wyjazdu do słonecznej Italii bez spróbowania przynajmniej kilku kieliszków tego trunku. W czym tkwi zatem sekret grappy?

[Więcej]

Sotol - mniej popularny kuzyn tequili i mezcalu

Sotol nie jest w Polsce tak znany jak tequila czy mezcal, a przecież to równie istotny trunek w kulturze Meksyku. Pochodzi z północnej części kraju, głównie ze stanów Chihuahua, Durango i Coahuila, gdzie od wieków jest ważnym elementem lokalnej tradycji. W przeciwieństwie do tequili i mezcalu, które powstają z różnych gatunków agawy, sotol produkowany jest z dzikiej rośliny z rodziny agawowatych – Dasylirion, nazywanej potocznie „sotol” lub „desert spoon”. Charakteryzuje się unikalnym, ziołowo-dymnym profilem smakowym, który wyróżnia go na tle innych meksykańskich destylatów.

[Więcej]

Turecka raki - wódka inna niż wszystkie

Rakı to tradycyjny turecki napój alkoholowy o charakterystycznym smaku anyżu. Jest to mocny alkohol, który zwykle zawiera od 40% do 50% alkoholu. Odgrywa on ważną rolę w tureckiej kulturze kulinarnej i towarzyskiej. Często porównywany jest do greckiego ouzo czy francuskiego pastis, jednak rakı posiada swoje unikalne cechy, które wyróżniają go na tle innych anyżowych trunków.

[Więcej]

Soju - koreański alkohol, o którym w Polsce mało kto słyszał, a pije się go litrami w Azji

Nazwa soju większości osób nic nie mówi. Tymczasem to koreański trunek, który jest najlepiej sprzedającym się alkoholem na świecie! Nic w tym dziwnego - przeciętny Koreańczyk pije średnio aż 15 szotów napojów wyskokowych tygodniowo. Jednak samo soju mocne nie jest - ma do 25% alkoholu. Produkowany jest tradycyjnie z ryżu, ale w połowie XX wieku wytwarzano go też z pszenicy, tapioki czy ziemniaków. Wtedy destylacja ryżu była zabroniona, bo było go za mało.

[Więcej]

Stambuł i turecka raki - przemyślenia z podróży

Ostatnia, a zarazem moja pierwsza podróż do Turcji zostawiła we mnie wiele pozytywnych wspomnień. Jej celem było jedyne na świecie miasto położone na dwóch kontynentach - Stambuł. Poza cudownym zapachem przypraw, przepyszną lokalną kuchnią, malowniczymi widokami i namolnymi sprzedawcami, został mi w ustach posmak anyżu. Ten anyż wymieniłem nieprzypadkowo, bo jest to dominujący zapach i smak jeżeli mówimy o tureckiej raki. Ja wybierając się do Turcji oczekiwałem czegoś w stylu napojów, które próbowałem w Albanii czy Chorwacji - mocno owocowych trunków, a tu duże zdziwienie.

[Więcej]

Orujo - hiszpański odpowiednik włoskiej grappy

W czasie podróży uwielbiamy próbować nowe alkohole, ale czasem wcale nie jest to takie proste. Tak było w przypadku hiszpańskiej brandy zwanej orujo. Jej znalezienie w Barcelonie graniczyło z cudem i udało się tylko w jednym czy dwóch miejscach. Czym jest orujo i czy warto go spróbować?

[Więcej]

Gin niejedno ma imię - czym jest i jaka jest jego historia?

Gin to alkohol o mocy około 40% zwany niekiedy jałowcówką. Powstaje ze spirytusu, głównie jęczmiennego oraz aromatów z jagód jałowca pospolitego rosnącego w Azji, Europie i Ameryce Północnej. Często jest jednak wzbogacany różnymi dodatkami - ziołowymi czy owocowymi. Są to na ogół suszone zioła, przyprawy, cytrusy i kwiaty. Producenci pozwalają sobie na wiele eksperymentów w tym zakresie.

[Więcej]

Mezcal - czym jest i czym różni się od tequili?

Mezcal zwany powszechnie kuzynem tequili to alkohol wywodzący się z Meksyku. Ma wyjątkowy smak i długą historię. Od kilku lat zdecydowanie zyskuje na popularności, także w Polsce. Czym dokładnie jest Mezcal i jak wygląda jego produkcja? Co odróżnia go od wspomnianej tequili?

[Więcej]

Rum - trunek nie tylko dla piratów!

Rum jest wciąż trunkiem dość mało popularnym w Polsce. Kojarzy się wielu osobom z dodatkiem do ciast czy z piratami. Na świecie jest jednak zupełnie inaczej. Rum ma wielu miłośników i słusznie. To naprawdę bardzo ciekawy alkohol. Czym się charakteryzuje?

[Więcej]